Gamerslife
Header AD Image

Az Asustor a Drivestor 4 Pro modelljével megfizethető otthoni tárolási megoldást kínál a felhasználóknak, méghozzá sok-sok extrával.  

Külcsín  

Ha valami szembetűnő a Drivestor 4 Pro kapcsán, az nem más, mint a NAS kinézete. Nem a szokásos NAS-dizájnt hozta el nekünk az Asustor, ami nekünk nagyon tetszik. Letisztult, fényes előlapján és geometrikus minta töri meg az egyszerűséget és a rosegold színű logó pedig extra kinézetet biztosít, szóval a nappaliban is megállja a helyét, nem kell rejtegetni. Az előlap egyébként mágneses, így egyszerűen levehető, alatta pedig megtaláljuk a 4 meghajtórekeszt. Szabványos SATA-merevlemezeket helyezhetünk el benne, amelyek szerszám nélkül telepíthetők, úgyhogy nincs szükség csavarhúzóra sem.  

Specifikációk 

A Drivestor 4 Pro egy Realtek RTD1296 négymagos 1,4 GHz-es CPU-val és 2 GB DDR4-gyel rendelkezik, szóval erős hardveres felszereltséggel bír, így 4k videóstreaming monitorra vagy okostévére biztosan nem fog akadozni. 

Egyébként a „Média mód” kiválasztásával a NAS a 2 GB memóriájából lefoglal 512 MB RAM memóriát a multimédiás feladatok ellátására, így biztosítva a zökkenőmentes videólejátszást, zenehallgatást vagy streamlést okostévére. 

A gyártó 24/7-es működést garantál, amit úgy tud biztosítani, hogy az érzékeny alkatrészek hűtőbordákat kaptak, így hatékony a hőelvezetés. 

CPU CPU modell Realtek RTD1296 
CPU architektúra ARM64 64-bit 
CPU frekvencia Quad-Core 1.4GHz 
Memória Memória 2GB DDR4 
Memória Bővíthető akár nem bővíthető 
Flash memória 8GB eMMC 
Tárolás Meghajtórekeszek 
Kompatibilis meghajtó típus 3.5″ SATA HDD 2.5″ SATA HDD 2.5″ SATA SSD 
Maximális meghajtóhelyek 16 
HotSwap  igen 
Külső portok Bővítés 3x USB 3.2 Gen 1 
Hálózat 1x 2.5 Gigabit Ethernet (2.5G/1G/100M) 
HDMI-kimenet N/A 
Egyéb Rendszerventilátor 1x 120mm 
Tápegység / adapter 90W x1 
Bemeneti tápfeszültség 100V-tól 240V-ig, AC 
Minősítés FCC, CE, VCCI, BSMI, C-TICK, KCC, BIS, CCC 
Működés Energiafogyasztás 23.1W (Működés) 10.1W (Lemez hibernálás) 
Zajszint 19.7dB (HD-üresjárat) 
Működési hőmérséklet 0°C~40°C (32°F~104°F) 
Páratartalom 5%-tól 95%-ig, RH 
Méret és súly Méret 170(H) x 174(W) x 230(D) mm 
Súly 2.2 kg 

A NAS hátulján egy piros színnel ellátott 2,5 Gbit/sec Ethernet csatlakozó kapott helyet, aminek segítségével gyorsan és egyszerűen férhetünk hozzá az adatokhoz. A NAS bővítésére pedig a gyártó három 5 Gbit/sec USB 3.2 portot is biztosít. 

Egyébként a Drivestor 4 Pro esetén a gyártó azt állítja, hogy készenléti állapotban mindössze 19 decibel zajt produkál, működés közben pedig 32 decibel zaj keletkezik, így egy halk eszközről van szó. Nem tudtunk elmenni emellett, így a nappaliban elhelyeztük a NAS-t és kipróbáltuk működés közben mennyire zavaró, ha például tévét nézünk. Szerencsére szinte nem is hallottuk, úgyhogy ez tőlünk piros pont a gyártónak. 

Felhasználóbarát kezelőfelület 

Az Asustor saját operációs rendszere – az ADM – fut természetesen a Drivestor 4 Pro modellen is. Egyszerű és nagyszerű, ez abszolút kijelenthető. A telepítővarázsló átvezet minket minden szükséges beállításon, úgyhogy a beüzemelés rendkívül gyorsan elvégezhető. Az ADM első megnyitásra egyébként leginkább a Windowsra emlékeztet a csempés ikonokkal. 

Az ADM rengeteg hasznos funkciót kínál. Az App Central-ból több mint 140 féle alkalmazás tölthető le, ami tényleg több soknál!  

Biztonsági mentés 

Ha már NAS, akkor a legfontosabb az adataink biztonsága, így a biztonsági mentés kérdésköre elengedhetetlen. A Drivestor 4 Pro ideális Windows és Mac biztonsági mentésre is, nézzük hogyan! 

A Drivestor 4 Pro a Windows és a macOS beépített biztonsági mentési megoldásaival is működik: engedélyezheted a Time Machine célállomásként, továbbá beállíthatod a Windows fájlelőzmények tárhelyeként. Az Asustor saját ingyenesen elérhető Biztonsági mentési tervet is kínál Windows rendszerhez, azonban bármilyen harmadik féltől származó megoldással is használható, amely támogatja a helyi hálózati helyre történő biztonsági mentést.  

Az Asustor lehetőséget kínál a fájlok duplikálására egy távoli helyre rsync vagy FTP használatával, vagy egy külső USB-eszközre történő mentési ütemezés szerint. Ezzel kiválthatod a Backblaze, a Dropbox, az ElephantDrive, a Google Drive, az IDrive, a OneDrive, a Box.com, a Mega és más szolgáltatásokat is, amihez az App Central áruház rengeteg alternatív alkalmazást kínál.  

All in one 

A NAS-ok lefőbb funkcióját már kiveséztük, de nézzük mire lehet még használni. A Drivestor 4 Pro használható saját médiacenterként is. Az App Centrálból letölthetjük az Emby, Jellyfin, Plex, Twonky és az Asustor saját LooksGood alkalmazásokat is, így kedved szerint böngészhetsz és streamelhetsz a videó- és zenefájljaid között. A NAS működtethető akár weboldal vagy webes alkalmazás tárhelyeként is. Telepíthetsz fordítókat és/vagy interpretereket néhány népszerű programozási nyelvhez, mint a Pythonhoz vagy a Javához, így saját kódsoraidat programozhatod és futtathatod a NAS-on.  

Összefoglalás 

Alapvetően a Drivestor 4 Pro képes kiváltani akár egy normál PC-t, annyi feladatot képes ellátni. Sokoldalú felhasználhatóságot és rengeteg alkalmazást biztosít az alap NAS-tól elvárható funkcionalitáson kívül, így minket meggyőzött. Ár-érték arányban pedig kifejezetten jó vételnek számít az otthoni és a kis irodai felhasználói kategóriában. 

Previous post A QNAP BEMUTATJA AZ ÚJ KÉTPORTOS QXG-10G2T 10 GBE HÁLÓZATI BŐVÍTŐKÁRTYÁT
Next post A STEELSERIES BEMUTATJA A JÖVŐ GAMER MIKROFONJAIT: ALIAS MIKROFON TERMÉKCSALÁD A SONAR EREJÉVEL