Gamerslife
Header AD Image

2022. július 14. – A kutatások szerint 2020-ban a vállalkozások több mint 60%-a átállt a felhőre. A felhőalapú számítástechnika egyre általánosabbá vált, ma pedig már a modern élet része, azonban a peremhálózati megoldásokra is egyre nagyobb figyelem hárul.   

Mi az a peremhálózat? 

A peremhálózat egy olyan koncepció, amely közelebb hozza az adattárolást és a mesterséges intelligenciát az egyes felhasználókhoz. Alapvetően a peremhálózatok előnyben részesítik az adatközpontok felhasználóhoz közeli elhelyezkedést, feladatuk pedig az adatok továbbítása adott forrásból egy tárolóra vagy hálózatra. Fontos hangsúlyozni, hogy a felhasználóhoz közeli elhelyezkedés nem mindig a fizikai távolságra utal. Az elmélet alapjául egy logikai egység azonosítása és megcélzása szolgál, amely közelebb hozza a szolgáltatásokat, a mesterséges intelligenciát és az adatokat a felhasználókhoz, valamint azok berendezéseihez vagy eszközeihez. A peremhálózat a nevéből is adódóan elsősorban a hálózat peremét használja, ellentétben a felhőalapú számítástechnikával, amely gyakran a hálózat magjára összpontosít. 

Mi az a felhőalapú számítástechnika? 

A felhőalapú számítástechnika egy sorozatnyi távoli szerver használatát foglalja magában, melyeket interneten keresztül lehet elérni. A felhőszolgáltatások alternatívát kínálnak a hagyományos adatközpontokra, valamint a helyi- és privát szerverekre. Mindkét technológia rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal. 

Peremhálózatok 

Az előnyök: 

 • Alacsonyabb késleltetés: a csökkentett adatforgalom alacsonyabb késleltetést tesz lehetővé, ami kifejezetten előnyös az olyan alacsony késleltetésű alkalmazásoknak, mint például az AI-szolgáltatások és -fejlesztések, beleértve az önvezető járműveket is. 
 • Csökkentett kiadások: a peremhálózatok olcsóbb megoldást jelenthetnek, mint a felhőalapú számítástechnika. 
 • Nagy pontosságú modellek 
 • Nagy sebesség 
 • Megnövelt elérhetőség: a peremhálózatok megoldást kínálnak a nem megbízható internetkapcsolattal rendelkezők felhasználóknak, ezzel lehetőségeket teremtve a vidéki közösségek számára. 
 • Továbbfejlesztett adatkezelés: a peremhálózatok lehetővé teszik a szervezeteknek, hogy az érzékeny adatokat a helyi hálózaton belül tartsák, ezzel is növelve a biztonságot. 

A hátrányok: 

 • Az infrastruktúra korszerűsítése költséges 
 • Megnövekedett tárolási igény 
 • Magasabb üzemeltetési költségek 

Felhőalapú számítástechnika 

Az előnyök: 

 • Alacsonyabb előzetes költségek 
 • Rugalmas szolgáltatási lehetőségek 
 • Egyszerű frissítések 
 • Skálázhatóság 

A hátrányok: 

 • Korlátozott hozzáférés 
 • Alacsonyabb adatfeldolgozási sebesség 

Peremhálózatok kontra felhőalapú számítástechnika:melyik a jobb? 

A kérdés megválaszolásához érdemes mérlegelni az előnyöket és hátrányokat, valamint azt, hogy ezek hogyan illeszkednek a rendeltetési célokhoz, még mielőtt valamelyik megoldás javára, vagy a kettő kombinálása mellett döntenél. Egyes szervezetek számára előnyös lesz a felhőalapú számítástechnika, míg mások számára a peremhálózati megoldások jelentik a jobb választást. Sokszor azonban mindkét megoldás használata célszerű lehet. Egyes esetekben érdemesebb peremhálózati megoldásokat használni a felhőalapú számítástechnikával szemben, de ez fordítva is igaz lehet. 

A felhőalapú számítástechnika olyan esetekben lehet hasznos, ahol az adatokat időkorlátok nélkül, dinamikusan lehet kezelni; megfelelően ki van építve a nagy sebességű internetkapcsolat; és olyan nagy méretű adatkészletet kezelnek, amely nem tartalmaznak érzékeny információkat. 

A peremhálózatok ezzel ellentétben akkor hasznosak, ha valós idejű adatfeldolgozásra van szükség; a felhasználók vidéki és távoli területeken is szeretnék elérni az adatokat; olyan nagy mértékű adatkészletekkel dolgoznak, amelyeket drága lenne a felhőben tárolni; valamint, ha érzékeny vállalati és személyes adatokat szeretnének tárolni. 

Trendek 

A peremhálózati piac várhatóan 19%-os éves ütemben növekszik majd 2021 és 2026 között. A vezető informatikai vállalatok több mint 70%-a már most is peremhálózati megoldásokat használ az ügyfelek javára, ez a tendencia az elkövetkező években pedig tovább növekszik majd. A peremhálózatok nem helyettesítik a felhőt, gyakran azok hiányosságait pótolják velük, vagy használatukkal megoldják azokat a problémákat, amelyekkel a vállalkozások vagy magánszemélyek szembesülnek a felhő használata során. Az egyik legelőnyösebb döntés a szervezetek számára, ha mindkét megoldást használják.  

FSP peremhálózati tápegységek 

Az FSP a peremhálózati környezetekhez elsősorban az olyan redundáns, CRPS-szabványú tápegységeket ajánlja, mint az FSP2000-20FM, az FSP2000-20HM és az FSP2400-20FM modellek. Ha személyre szabott megoldásokat szeretnél létrehozni, vagy szimplán tanácsot kérnél a peremhálózatokkal kapcsolatban, kérjük, keresd fel az FSP helyi képviseletét. 

Previous post A NETGEAR KIADTA AZ ÚJ INSIGHT 6.7-ES FRISSÍTÉST
Next post PRÓBÁLD KI A LEGÚJABB MSI VOICE COMMAND ÉS AMBIENT LINK FUNKCIÓKAT AZ ASSASSIN’S CREED® VALHALLA: DAWN OF RAGNARÖKBEN!